четвртак, 12. април 2012.

Kako da kažem šta mi smeta a da ne povredim drugu osobu?


Bez obzira na to koliko ste usklađeni s nekim, koliko dobro i dugo  se poznajete, koliko se vi i druga osoba trudite da ugodite i budete dobri jedno prema drugom.... neminovno je da svako ponekad radi/uradi nešto što nam zasmeta. I često se događa da druga osoba i ne zna da nam nešto smeta.

                                                                                      

Kako reći šta nam smeta a da pri tom ne povredimo drugu osobu?

  • prvo, budite svesni šta je to što vam smeta i zašto vam smeta
Ovo je važno da biste drugoj osobi mogli jasno da prenesete poruku.

Primer: Prijatelj stalno kasni.

Umesto da kažete "Ti mene ne poštuješ!" ili "Ti si neodgovoran", recite "Smeta mi to što si poslednjih nekoliko puta kasnio na sastanak."

  • razmislite o tome šta tačno želite da druga osoba promeni u ponašanju.
"Voleo bih da dolaziš na vreme."  ili "Volela bih da mi javiš da ćeš kasniiti."

  • izaberite pravo vreme i mesto, razmislite o tome kada i gde će druga osoba biti spremna da vas sasluša i zaista čuje.
Nemojte saopštavati šta vam smeta kada ste vi ili druga osoba u žurbi, neraspoloženi, kada nemate dovoljno vremena ili energije za razgovor i ispravljanje eventualnih nesuglasica.

  • recite blagovremeno, nemojte čekati da druga osoba sama shvati, nemojte očekivati da vam neko čita misli. Ako to čekate predugo može se dogoditi da vam se "nakupi"  i da odreagujete preterano burno. Takođe, može se desiti da se "nakupi" previše toga i da bude kasno da se odnos popravlja.

  • koristite "sendvič" tehniku: recite nešto lepo, šta vam se sviđa kod te osobe, zatim šta vam smeta i ponovo nešto lepo.
"Volim da se družim stobom, sviđa mi se kod tebe to što me razumeš i što mi pomažeš oko računara. Smeta mi to što često kasniš, volela bih da ubuduće dolaziš na vreme, ili bar da mi na vreme javiš da ćeš kasniti. Verujem da ćeš razumeti zašto ovo govorim i da ćemo nastaviti lepo da se družimo."
  • nemojte da koristite "uvek" i "nikad", tako ćete samo navesti drugu osobu da se oseti napadnuto i da se brani. Navedite konkretne situacije u kojim vam je neko ponašanje zasmetalo.
Kao što znamo, vežba čini majstore... setite se nekoliko stvari koje vam smetaju kod vama bliskih i dragih osoba... zapišite i pokušajte da ih formulišete na najbolji mogući način... izaberite pravo vreme i pravo mesto i recite... budite spremni da saslušate... budite spremni da čujete i šta drugoj osobi smeta u vašem ponašanju.


4 коментара:

  1. Sve pohvale za rad Jelena. Samo tako nastavi. Tekst je odličan. Nisam siguran samo za "sendvič tehniku". Ako biste mogli da opišete kako ona deluje na ljude koji nisu egoisti? Na ljudima sa velikim egom tehnika definitivno pali (imenujem je uvek "otklapanje i poklapanje lonca"), ali u tom slučaju je tehnika svakako zloupotreba.
    Inače, mogli biste ako vam se ukaže vreme i dobra volja da ponovo organizujete mali kurs emocionalne inteligencije u Novom Sadu. Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Stefane :)
      Sendvič tehnika, kao i svaka druga, može da se upotrebi za dobro ili da se zloupotrebi za manipulaciju.
      Lepa reč i informacija o tome šta se nekom sviđa kod nas prija svakom, ne samo egoistima.
      Dobru volju za radionice i treninge uvek imam, ali zbog drugih obaveza trenutno ne mogu da ih organizujem. Postaviću obaveštenje na stranici kad bude i volela bih da se ponovo sretnemo.
      Veliki pozdrav!

      Избриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)