недеља, 8. април 2012.

Bliskost i emocionalna distanca


Bliskost sa drugim ljudskim bićem je potrebna i važna. To je ono što hrani našu dušu i daje nam snagu. Osećaj da nas neko razume, prihvata, iskustvo deljenja...


                                                                             
Ali, u potrazi i čežnji za bliskošću često se zaboravlja drugi, jednako važan i neophodan aspekt međuljudskih odnosa, a to je emocionalna distanca.

Kvalitetan odnos nije neprestana bliskost visokog intenziteta, kvalitetan odnos je ravnoteža bliskosti i distance, zajedništva i odvojenosti, deljenja i samoće...

Svi se mi razlikujemo po tome koliko nam bliskosti i distance treba u odnosu, ne postoji tačna mera. Zato je važno da partnera biramo vodeći računa o tome koliko se uklapamo, bez ocenjivanja i osuđivanja.

Takođe, u različitim periodima i fazama života taj stepen varira i to je prirodno.

Važno je da smo svesni kada nam i koliko bliskosti i distance treba, i važno je da poštujemo potrebe i ritam druge osobe. Sa nekim osobama se uklapamo po pitanju bliskosti i distance, potrebna nam je približno ista količina i način pokazivanja, i to je dobra osnova za zadovoljavajući odnos.
Sa drugim osobama, bez obzira na individualne kvalitete, se jednostavno ne nalazimo i ne uklapamo. Nekada je moguće prevazići te razlike, a nekada nije... iako to saznanje nije prijatno, iako možda postoji privlačnost i želja za kontaktom, nekada je bolje priznati sebi da su razlike nepremostive i poštedeti sebe i drugu osobu patnje i razočaranja.


Closeness and emotional distance




Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva!


Program koji je kreiran na osnovu najnovijih saznanja iz oblasti psihologije i desetogodišnje prakse u oblasti emocionalne inteligencije se sastoji iz tri jednostavne vežbe za koje je potrebno da izdvojite samo 5 -10 minuta u toku dana, u vreme koje vam odgovara, u udobnosti svog doma!

Prednosti programa "Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva" su to što se realizuje online (možete da se uključite bez obzira na to u kom gradu, državi ili kontinentu živite) i što je individualan (vežbe radite kada vama to odgovara, u udobnosti vašeg doma).


Evo šta kažu neki od vas koji su se odlučili za program i vredno rade vežbe:

"Nastaviću da vežbam ovo, ima efekta, osećam se zadovoljno... ovo je kao neka redovna emotivna lična "higijena"... :-))"

"Ovaj program je nešto najbolje što sam uradila za sebe! Svi me pitaju da li sam se zaljubila. Odgovaram da jesam- zaljubila sam se u svoj život!"

"Vežbe su odlične i zanimljive! Ne treba mnogo vremena a rezultati se osete. Više se smejem, više stignem da uradim u toku dana i sve to radim sa mnogo više mira i zadovoljstva. Preporučujem svima!"

4 коментара:

  1. Svi se mi razlikujemo po tome koliko nam bliskosti i distance treba u odnosu, ne postoji tačna mera. Zato je važno da partnera biramo vodeći računa o tome koliko se uklapamo, bez ocenjivanja i osuđivanja.

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se članak i potpuna je istina to.
    Ja sam dugo o tome razmišljala, i došla do zaključka da postoje dva tipa bliskosti : ''otvorena'' i ''zatvorena''.
    Zatvorena bliskost je ona o kojoj maštaju mladi zaljubljeni ljudi, a to je da će par biti sam sebi dovoljan. Njima je potrebno mnogo pažnje, mnogo zajedničkog vremena, i čim pažnju ne dobijaju, osećaju se nevoljenim, ne mogu dugo biti odvojeni, niti tolerisati mnogo ''spoljinh'' kontakata.

    Otvorena bliskost je karakteristična za zrelije ljude koji su razvili i mnogo kontakata oko svog odnosa, porodica, prijatelji, kolege... i koji se posvećuju svojim širokim potrebama kroz višestruke odnose sa ljudima. Otvorena bliskost znači da u sebi gajimo duboku bliskost sa partnerom i kad nismo stalno zajedno i kad nismo preplavljeni njegovom pažnjom.
    Ona se uči i kroz sazrevanje i izazove u životu. Za otvorenu bliskost je potrebna doza samopozdanja i ljubavi prema sebi, koja ispuni dan, vreme i energiju, tako da nam tesan kontakt sa parternom nije neophodan da bismo stabilno živeli. Takva otvorena bliskost je stabilnija i daje dugotrajniji odnos, jer smo upravo sigurniji u tudjem srcu ukoliko ono ne može biti ''ranjeno'' čim nas trenutno nema.
    Presudno je ono što ste napisali: da se dvoje po tome uklapaju i pronalaze.

    ОдговориИзбриши
  3. Problem emocionalne inteligencije je da postoji mugucnost manipulacije sa jedne ili druge strane.
    Poverenje daje stabilnost jednoj vezi nevezano od kolicine vremena koje provedu zajedno, ali u svemu tome odnosi se izgradjuju i nadogradjuju i ako se zapuste dolazi do nerazumevanja i zahladjenja. Za jedan dobar odnos potrebno je zalaganje obe strane, bez obzira na emocionalnu inteligenciju.

    ОдговориИзбриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)