понедељак, 7. мај 2012.

Pretpostavke-termiti za vezu!


"Pretpostavke su termiti za vezu."
 Henri Vinkler

                                                                             
Svi mi tumačimo stvarnost i događaje kroz prizmu našeg sistema uverenja, dosadašnjih iskustava i raznoraznih stavova o sebi, drugima i svetu oko nas.
To je u redu, ali problem se javlja kada verujemo da i druge osobe vide svet našim očima. To najčešće nije tako, jer i oni imaju neki svoj sistem uverenja, neka svoja iskustva i neke svoje stavove.
Ako želimo da zaista  budemo u vezi sa drugom osobom, a ne sa našim pretpostavkama o njoj, važno je da jasno i otvoreno komuniciramo.

Sledeća vežba može da bude veoma korisna i zanimljiva.

Završite sledeće rečenice na najmanje tri načina:

Pretpostavljam da___________________(ime neke bliske osobe) želi:
-
-
-
Pretpostavljam da___________________(ime neke bliske osobe) misli:
-
-
-
Pretpostavljam da___________________(ime neke bliske osobe) očekuje od mene:
-
-
-

Kada ti uradiš_______________________ ja pretpostavljam da__________________________.

Kada ti ne uradiš_____________________ja pretpostavljam da__________________________.

Sada proverite sa tom osobom, ako je moguće, u kojoj meri su vaše pretpostavke tačne.

Čak i ako se ispostavi da su sve vaše pretpostavke bile tačne, sada možete da budete sigurni u to i one više ne predstavljaju opasnost za odnos.

Takođe, razgovori ovakve vrste zbližavaju i povezuju ljude.

Preuzmite ovaj tekst u pdf formatu!



Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva!

Program koji je kreiran na osnovu najnovijih saznanja iz oblasti psihologije i desetogodišnje prakse u oblasti emocionalne inteligencije se sastoji iz tri jednostavne vežbe za koje je potrebno da izdvojite samo 5 -10 minuta u toku dana, u vreme koje vam odgovara, u udobnosti svog doma!

Prednosti programa "Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva" su to što se realizuje online (možete da se uključite bez obzira na to u kom gradu, državi ili kontinentu živite) i što je individualan (vežbe radite kada vama to odgovara, u udobnosti vašeg doma).

Evo šta kažu neki od vas koji su se odlučili za program i vredno rade vežbe:

"Nastaviću da vežbam ovo, ima efekta, osećam se zadovoljno... ovo je kao neka redovna emotivna lična "higijena"... :-))"

"Ovaj program je nešto najbolje što sam uradila za sebe! Svi me pitaju da li sam se zaljubila. Odgovaram da jesam- zaljubila sam se u svoj život!"

"Vežbe su odlične i zanimljive! Ne treba mnogo vremena a rezultati se osete. Više se smejem, više stignem da uradim u toku dana i sve to radim sa mnogo više mira i zadovoljstva. Preporučujem svima!"

1 коментар:

  1. Ako želimo da zaista budemo u vezi sa drugom osobom, a ne sa našim pretpostavkama o njoj, važno je da jasno i otvoreno komuniciramo.

    ОдговориИзбриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)