недеља, 27. мај 2012.

Zašto izbegavamo ljubavne veze?


Iako će to retko ko otvoreno priznati drugima, pa čak i sebi, od veza danas podjednako beže i muškarci i žene. Beže zato što veruju da je cena ljubavi previsoka-gubitak slobode. 
                                                                         

U ne tako davna vremena tradicionalne uloge su zaista podrazumevale određena ponašanja od partnera, ali danas imamo mogućnost i slobodu da biramo kako će naša veza izgledati. Imamo slobodu i pravo da zajedno sa partnerom gradimo odnos koji će biti sigurna luka, oaza mira, izvor radosti i zadovoljstva.

Ljubavna veza ne mora da bude zatvor, ljubavna veza može da bude  utočište i mesto na kom želimo da budemo s nekim.

Da li će biti jedno ili drugo zavisi isključivo od nas! Od toga kako se ponašamo prema sebi i partneru, od toga šta očekujemo od sebe i partnera. Kada znamo šta želimo i šta ne želimo, šta da učinimo da izbegnemo neželjeno i postignemo željeno, tada ćemo uspeti da prepoznamo i partnera koji će zajedno s nama moći i želeti da gradi vezu u kojoj će se bivati sa zadovoljstvom.

Pravi odnos ljubavi je onaj iz kog znamo da možemo da odemo kad god to poželimo, ali biramo da ostanemo zato što druga osoba i odnos s njom život čine lepšim, bogatijim, ispunjenijim.

Danas imamo obavezu da zaboravimo kako veza „treba da izgleda“ i da se zapitamo „kako želim da izgleda moja ljubavna veza?“

Pravi partner je onaj koji nam daje podršku da budemo svoji i slobodni, ne onaj koji želi da nas zarobi i menja.  Prilagođavanje je u redu, promena nekih ponašanja i kompromisi takođe, ali odricanje od svoje suštine, onoga što smo samo mi na ovom svetu je neprihvatljivo.

Ponekad je razlog izbegavanja veze (iako svesno verujemo da želimo) to što smo kao deca doživeli neprijatna iskustva, i sada ljubav poistovećujemo sa opasnošću, podređenošću i neprijatnošću. Roditelje nismo mogli da biramo, ljubavne partnere možemo. Šta je bilo u detinjstvu bilo je, nema svrhe plakati nad prosutim mlekom.
Vreme je da se odreknemo nadanja da će nam ljubavni partner nadoknaditi sve što nam roditelji nisu dali, da prihvatimo da neke stvari nismo dobili.

Povređeno dete koje ste nekad bili nije partnerova briga, nego vaša. Nepošteno je u vezu ući predstavljajući se kao odrasla osoba a zatim od partnera zahtevati da nam nadoknadi propušteno pre njega, da ispravi greške koje su pravili neki drugi. Dečja ljubav i ljubav odraslih su veoma različite i važno je to imati na umu. 

Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva!


7 коментара:

  1. Pravi odnos ljubavi je onaj iz kog znamo da možemo da odemo kad god to poželimo, ali biramo da ostanemo zato što druga osoba i odnos s njom život čine lepšim, bogatijim, ispunjenijim.

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka cast za tekst. Kada bi ga mnogi procitali mozda bi se manje plasili i poceli da menjaju svoj nacin razmisljanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ana :) Nije dovoljan jedan tekst za tako nešto, ali može da bude inspiracija i prvi korak ka rešenju problema.
      Slobodno ga podelite sa prijateljima, možda će nekom koristiti.

      Избриши
  3. Jelena, čitao sam neki tekst ovde, ali nemogu ga pronaći. Uglavnom spominje se kako: seks nije ispunjavajući ako se par ne voli, ma što o tome govorili, nešto tako.. Možete li mi staviti link tog teksta.

    Hvala puno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je to ovaj tekst:
      http://emocionalnainteligencija.blogspot.com/2013/08/sedam-koraka-do-muskosti.html
      Pozdrav :)

      Избриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)