петак, 30. март 2012.

Da li je promena predstave o ljubavi moguća?


                                                                          

Imam 39 godina, i čini mi se kao da ponovo učim da živim. Trenutno sam u fazi pokušaja prelaska iz "stare infantilne predstave o ljubavi" u "novu predstavu o ljubavi", odnosno iz slike ljubavi kao "pravoj ljubavi" do predstave ljubavi kao partnerskog odnosa-voleti i biti voljen.

Svakako da je pogrešna slika o ljubavi determinisana mnogobrojnim faktorima, i dugogodišnja "upotreba" iste je dovela do naravno loših emocioanlnih iskustava.

Moja pitanja su, ukoliko osoba želi, da li je odbacivanje stare predstave i usvajanje nove moguće u potpunosti, i koliko je vremena za to potrebno? Da li su godine starosti u usvajanju emocionalnih veština bitan faktor?

Odbacivanje stare i usvajanje nove predstave o ljubavi je moguće, ako ne uvek u potpunosti, onda sasvim sigurno u meri koja ne remeti ljubavno funkcionisanje odnosno dozvoljava zasnivanje kvalitetnog partnerskog odnosa. To zapravo znači da u nekim uslovima (najčešće stresnim i prilikom važnih životnih događaja) stara predstava može da se pojavi ponovo, ali ako je osoba svesna toga, i prepozna stare obrasce ponašanja i razmišljanja, može da se odupre prepuštanju staroj predstavi i da svesno izabere da se drži nove. Posle određeneog vremena (nekoliko meseci ili godina), novi obrasci razmišljanja i ponašanja, a samim tim i osećanja, postaju automatski i neodvojivi deo ličnosti.

Teško je reći koliko je vremena potrebno za to, zavisi od osobina ličnosti, rešenosti da do promene dođe i da se u njoj istraje, podrške okruženja, životnih okolnosti...
Zavisi i od toga koliko te predstave odudaraju od realnosti, da li su to neka manja „iskrivljenja“ ili su potpuno pogrešne.

S obzirom na to da se predstave o ljubavi formiraju  prvenstveno kroz odnos sa roditeljima ili starateljima i nastaju na ranom uzrastu, one su često veoma duboko ukorenjene i smatraju se „delom ličnosti“. Zbog toga je proces promene najčešće dug (u pitanju su meseci ili godine), postupan, sa u početku neprimetnim pomacima i čestim vraćanjem na staro.  Veoma je važno imati ovo na umu i ne obeshrabrivati se, jer bez obzira na prethodno iskustvo i dužinu života sa pogrešnim predstavama, promena je moguća. Važno je biti strpljiv sa sobom i primećivati male korake napred. Ako je neko, na primer, zbog pogrešne predstave o sebi da „nije dovoljno voljiv“, dugo birao partnere koji to potvrđuju, shvatio da je to uverenje pogrešno i poželeo da ga promeni pa ponovo izabrao partnera koji nije dostupan ili ne pokazuje ljubav, mali korak napred može da bude i to da je ta osoba postala svesna takvog izbora makon na primer tri meseca veze umesto ranijih par godina.

Godine nisu presudan faktor u usvajanju emocionalnih veština i promeni predstava o sebi, drugima ili odnosima. Ono što je presudno je želja da do promene dođe, spremnost da se ulože vreme i energija i istrajnost u tom procesu koji nije uvek lak niti prijatan.

2 коментара:

  1. meni je trebalo 3 godine intenzivnog rada sa life couchem,izrazite discipline u primeni novih uverenja i načina razmišljanja da bih promenila svoju predstavu o ljubavi i svoj način afektivnog vezivanja..da bih se oslobodila starih uverenja o tome da ne vredim, da nisam dovoljna..uspela sam da popunim rupu u duši koja je nastala osećajem iz detinjstva da nisam voljena od strane majke....i svaki dan tih 3 godine je vredeo jer sada više nego ikada volim sebe i svet oko sebe, uzivam u svakom danu,zahvalna sam na svemu što imam i smatram da najbolje tek dolazi u mojim 40-tim....tako da nikad nije kasno i sve je moguće..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Bojana što si podelila svoje iskustvo, sigurna sam da će još nekog inspirisati :)

      Избриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)