понедељак, 5. новембар 2012.

Šta da radim kada me neko ili nešto iznervira?

Svi mi volimo kada stvari teku po planu, kada se drugi ponašaju korektno prema nama i kada nema nepredviđenih prepreka na našem putu.

Jednim delom možemo da utičemo na to da tako i bude.
Evo nekih načina:
-pažljivo organizovanje vremena i aktivnosti,
-pravljenje "rezervnih" planova,
-korektan odnos prema drugima,
-...............................................

Ali uz sav trud svakom će se ponekad desiti da doživi neprijatnost, da ga nešto "izbaci iz koloseka", iznervira, pogodi. 
Koliko god je neko emocionalno stabilan i zreo, ponekad količina i intenzitet neprijatnih događanja može da dovede do toga da se osećamo preplavljeno, kao da ćemo da eksplodiramo.
Često to nisu ni krupne ni preterano bitne stvari, ali iz nekog razloga nas pogode.


                                                                         


Tekst je premešten ovde

4 коментара:

  1. Saveti kako izbaciti iz sebe i iskontrolisati su u redu.. ALi svi profesionalci kao i autor ovog teksta, nude sva resenja koja vode pretezno u potrebu da u tom momentu kad nas iznerviraju u prvom koraku prevazidjemo "potiskivanjem" u sebe recima tipa "resicu ja to",a kada prodje i budemo u situaciji pa da se izventiliramo i izbacimo iz sebe.. Sto je apsurdno, jer kad nastane problem, ako izbegavamo konflikt, nuzno je da u tom momentu potisnemo u sebe taj osecaj koji nas vodi ka eksploziji emocija.. Nemoguce je, kasnije, ili ako neko i moze, da se vrati na to stanje kad je sam ili u odabranom drustvu i to da "ispusti" na gore navedene nacine,jer smo prethodno potisnuli u sebe, sto ustvari stvara plodno tle za stresove unutar nas sa posledicima, po nervnom sistemu, kardiovaskularnom sistemu pa i ostalim unutrasnjim organima.
    Niko, ali niko do sad nije pruzio resenje, kako prevazici konflikt, pa cak ni asertivnom komunikacijom, jer osoba koja nije izgubila kontrolu jedino moze da vodi asertivnu komunikaciju, pa je cela tema promasena kao resenje za taj problem konflikta. Znaci, niko, ali niko ne nudi resenje, kako prevazici konflikt, i pri tome ne potisnuti u sebe ta losa osecanja, koja nam razaraju organe i um.
    Ko ovo bude iznasao, svaka cast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Štetu nanosi dugotrajno i učestalo potiskivanje emocija, sposobnost da na kratko potisnemo osećanja je neophodna za funkcionisanje u društvu.

      Избриши
    2. Apsolutno se slazem da cesato i dugotrajno potiskivanje nanosi stetu, ali u isto vreme, nema nacina, da ono sto ste potisnuli u sebe, ubrzo, ili malo kasnije "izbacite iz sebe".. Nazalost, cim se taj osecajpotisne jednom, makar sa kratkotrajnim ciljem, ono je potisnuto i utiskuje zig u nas emotivni karakter ili negde u fizicki deo naseg bica, tela..

      Избриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)