уторак, 23. август 2011.

Da li zaista voliš osobu koju vidiš u ogledalu?Znate one osobe koje vam pričaju kako vas vole i kako su vam prijatelji, koliko im značite... 


To lepo zvuči ali im nekako ne verujete. Nisu tu kada su vam potrebni, imate osećaj da ne obraćaju pažnju na vas, pojave se kad im nešto treba i onda opet nestanu....


Posle njih ostajete sa nekim osećajem praznine, iskorišćenosti, nedorečenosti. Nije prijatno imati takve ljude u svom životu i očekivati nešto od njih, nije prijatno zavisiti od njih.

Ima i onih drugih, koji ne govore mnogo o svojoj ljubavi prema vama, ne objavljuju je na sva zvona, ali njihovu ljubav jednostavno osetite. Vidite je u njihovom pogledu, čujete je u njihovom glasu, osetite u njihovom dodiru. Pažljivo vas slušaju. Pitaju vas kako ste, šta vam treba, šta želite. Pitaju vas šta ste jeli, kako ste spavali, da li ste nešto sanjali... Njih je lepo imati u životu, svakodnevno ili povremeno. Nekada žive daleko od vas i ne srećete se često, ali vas i ti retki susreti i razmene ispune i obogate.

Ali, drugi ljudi nisu tema ovog teksta.


Tema ovog tema ovog teksta si ti.

Ako te neko pita „Da li voliš sebe?“ ti ćeš reći „Da, naravno.“

„Da li ceniš i poštuješ sebe?“

„Da!Naravno!“

„Da li vodiš računa o sebi?“

„Da! Čemu sva ta pitanja???“

Dobro, ako je tako... evo još malo pitanja...

Koliko često se pogledaš u ogledalu i zaista obratiš pažnju na osobu koju vidiš?

Koliko često se zapitaš „Kako sam?“, „Šta osećam?“, „Šta mi treba?, „Šta mi smeta?“, „Šta želim?“, „Šta me plaši?“....

I koliko često izdvojiš vreme da čuješ odgovore?

I ako ih čuješ, koliko vremena i energije si spreman da uložiš da zadovoljiš svoje potrebe, da ispuniš svoje želje, da neguješ sebe, da tešiš sebe, da hrabriš sebe?

Da li sebe srećeš svakodnevno, povremeno, jako retko ili nikada?

Da li zaista voliš osobu koju vidiš u ogledalu?

Da li obraćaš pažnju na nju?

Da li je čuvaš i neguješ?Naučiti kako da ljubav prema sebi pređe sa reči na dela nije uvek lako.

Program "Tri koraka do ljubavi prema sebi"  može da vam bude značajna podrška na tom putu.
Kreirala sam ga na osnovu dugogodišnje prakse u radu sa ljudima i na osnovu najnovijih naučnih saznanja.


Pitate se da li je to program za vas? Da li može da vam koristi?

Ova pitanja vam mogu pomoći da donesete tu odluku:


Osećate veliki  potencijal u sebi a ne znate kako da ga oslobodite i realizujete?

Želite moćne alate za lični razvoj koji zahtevaju samo 10 minuta dnevno?

Spremni ste da svakodnevno izdvojite malo vremena za sebe i na taj povećate nivo svoje enegije i ljubavi prema sebi?

Verujete da svojim zalaganjem i istrajnošću možete mnogo toga da poboljšate u svom životu?
Spremni ste da uložite vreme, energiju i novac da ostvarite svoje potencijale i ulepšate svoj život?Ako ste na sva ili većinu ovih  pitanja odgovorili sa DA ovaj program je pravi izbor za vas!

Za dodatne informacije i prijave pišite mi na emocionalna.inteligencija@gmail.com
7 коментара:

 1. Hm... Jos jedno pitanje: zasto bihtrebao da volim sebe? Zar nas nisu ucili da je voleti sebe nesto nezdravo? I, na taj nacin nas udaljili od sebe na neko vreme? Trebalo mi je dosta godina da prvo posumnjam u tu pricu, pa da smognem hrabrosti da joj se, u sebi, suprotstavim, i, na kraju shvatim da su mislili na narcisoidnost, a ne emocionalnu zrelost, za koju, verovatno, nisu ni znali... i onda, otkrica, koja su smenjivala jedna drugu... Da covek treba da voli sebe u smislu da su mu postupci u harmoniji sa njegovim zeljama! Da je covek zadovoljan ako radi ono sto voli, ako je okruzen onim sto zeli i onima koje voli i koji njega vole. I, najvaznije otkrice, da sve to covek TREBA DA SEBI OSTVARI, da to nisu kategorije koje zavise od lutrije - gde smo se rodili i kada! Barem ja ovako shvatam...

  ОдговориИзбриши
 2. veoma puno vremena provodim sa sobom.i...ne volim sebe nešto previše. naravno, nisam ni previše srećna, ni ostvarena osoba. jedino što sam zaključio u kontaktima sa samim sobom, da se verovatno nikada neću promeniti.jedino dobro koje sam izvukao iz tih kontakata, je da sam bolje upoznao sebe, svoje greške i svoje slabosti.dobro je i što sada mnogo realnije gledam na sebe. ne znam da li se to desi većini ljudi, ali sopstvena realnost ume da bude veoma poražavajuća.

  ОдговориИзбриши
 3. Dugo sam pokusavala da zavolim sebe, ali nisam shvatala sta to tacno znaci. Danas to opisujem ovako - ponasati se kao da ti je osoba u ogledalu najbolji prijatelj.

  ОдговориИзбриши
 4. Trudila sam se, i dalje se trudim da moji postupci i naučeno stvore lep odraz u ogledalu. Na dobrom sam putu i sve više ponosna na osobu koju vidim. U našoj kulturi: "Vredna sam pažnje, kvalitetna sam osoba, pametna, lepa i sl.", tumači se kao hvalisanje-što je pogrešno. Kod kuće su me naučili lepom ponašanju, poštovanju ali ne i samopoštovanju. Imala sam priliku da mi J.P. bude nastavnik, na čijim sam časovim usvojila mnogo smernica. Tu priliku bih nazvala - SREĆA! :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala draga Nedo, drago mi je što je tako :)
   Ja tebe pamtim kao vrednu studentkinju i izuzetno dragu i milu osobu. Drago mi je što sam imala priliku da te upoznam. Veliki pozdrav :)

   Избриши
 5. BItno je voljet sebe i to jako bitno prvo moras voljet sebe pa cijeli svijet sta ti vrijevi voljet sviju ak onevolsi sebe i pitanje je dali mi mozes voljet nekog ako nemozes sebe i da mozes nije to to..

  ОдговориИзбриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)