Loading...

недеља, 27. март 2011.

Tajna uspešne veze- dobra svađa!


Šta utiče na stabilnost i dugotrajnost ljubavne veze?
Pokazivanje ljubavi? Pažnja? Nežnost? Podrška? Strast?
To su sve važni i neophodni sastojci ljubavne veze, ali...Iako na prvi pogled deluje neobično, brojna istraživanja pokazuju da je način na koji parovi rešavaju sukobe ključni faktor očuvanja veze.
Srećni parovi imaju sukobe i neslaganja kao i nesrećni, ali ih rešavaju na bolje načine!

Pet osnovnih stilova u sukobima:
1.      Borba/takmičenje
Zašto ne?
Zato što čak i ako pobedite, isterate svoje, ispadnete jači i pametniji... postoji i druga strana medalje: vaša voljena osoba osećaće se poraženo, slabo, glupo... da li to želite?
2.      Odustajanje/prilagođavanje
Zašto ne?
Zato što kada prečesto odustajete od sebe, kada se prečesto prilagođavate drugom neminovno gomilate nezadovoljstvo i osećaj nebitnosti. A druga strana gubi poštovanje prema vama.
3.      Izbegavanje
Zašto ne?
Zato što problemi ne nestaju kada se pravimo da ih nema, naprotiv, tada baš rastu i bujaju i baš iz tog razloga peškir ostavljen pored kade postaje „razlog“ za raskid veze ili razvod braka.

4.      Kompromis
Zašto ne uvek?
Kompromisi su ponekad neophodni, nekada nije moguće pronaći rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane. Ali, prečesto praktikovanje kompromisa dovodi do toga da su oba partnera u vezi prečesto nezadovoljna. Dovodi do toga da se dve osobe, od kojih jedna voli operu a druga kuglanje, prečesto dosađuju ispred TV-a.


5.      Zajedničko rešavanje problema
Kako?
-definišite u čemu je problem...za to će možda trebati vremena i strpljenja, ali...vredi.
-definišite željeno stanje, kako bi za vas izgledalo zadovoljavajuće rešenje/rešenja?
Kada oba partnera iznesu više mogućih rešenja, velika je verovatnoća da će zajedno pronaći ono koje je zadovoljavajuća za oboje.
-otvoreno recite šta vam smeta (a može da se promeni...besmisleno je i okrutno reći drugoj osobi da vam smeta nešto što ne može da promeni)  i šta želite.
-budite spremni da saslušate i drugu stranu, čak i ako vam to u nekom trenutku ne prija.
-slobodno pokažite da ste ljuti, to je prirodno i normalno.
Nemoguće je izbeći greške...ponekad se takmičimo, ponekad povlačimo, ponekad izbegavamo da se suočimo sa problemom jer nam treba vremena i hrabrosti, ponekad pravimo kompromise... ne postoji par koji uvek mirno i staloženo rešava probleme, koji nikada ne povisi ton i ne kaže ništa pogrešno.
Razlika između srećnih i nesrećnih parova je u tome što srećni parovi prepoznaju i priznaju gde greše i spremni su da se posvete rešavanju problema.

U kom stilu rešavanja sukoba ste se prepoznali?
Koja razmišljanja i pitanja je ovaj tekst  pokrenuo u vama?


Preuzmite ovaj tekst u pdf formatu!  Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva!

Program koji je kreiran na osnovu najnovijih saznanja iz oblasti psihologije i desetogodišnje prakse u oblasti emocionalne inteligencije se sastoji iz tri jednostavne vežbe za koje je potrebno da izdvojite samo 5 -10 minuta u toku dana, u vreme koje vam odgovara, u udobnosti svog doma!

Prednosti programa "Mala tajna za mnogo energije i zadovoljstva" su to što se realizuje online (možete da se uključite bez obzira na to u kom gradu, državi ili kontinentu živite) i što je individualan (vežbe radite kada vama to odgovara, u udobnosti vašeg doma).


Evo šta kažu neki od vas koji su se odlučili za program i vredno rade vežbe:

"Nastaviću da vežbam ovo, ima efekta, osećam se zadovoljno... ovo je kao neka redovna emotivna lična "higijena"... :-))"

"Ovaj program je nešto najbolje što sam uradila za sebe! Svi me pitaju da li sam se zaljubila. Odgovaram da jesam- zaljubila sam se u svoj život!"

"Vežbe su odlične i zanimljive! Ne treba mnogo vremena a rezultati se osete. Više se smejem, više stignem da uradim u toku dana i sve to radim sa mnogo više mira i zadovoljstva. Preporučujem svima!"