субота, 9. март 2013.

Najveći gest ljubavi!

Ima jedna lepa priča o tome kako je jedan dečak pitao svog oca koliko zarađuje na sat. Otac mu je rekao 50 $. Tada ga je sin pitao da li može da mu pozajmi 25$, na šta se otac naljutio i rekao da ga ostavi na miru. Tek što je došao s posla, umoran, i sad ga još sin gnjavi. Nakon nekog vremena se malo smirio, otišao kod sina i dao mu 25$. Sin je ispod jastuka izvadio zgužvane novčanice, na šta se otac ponovo naljutio. Zašto traži novac kad već ima? On toliko radi a sin bi da kupuje gluposti!
Sin mu je rekao: "Tata, nemoj da se ljutiš. Tražio sam novac zato što nisam imao dovoljno. Sada imam. Evo ti 50 $, dođi sutra sat vremena ranije, da večeramo zajedno."

Druga priča  govori o tome kako je jedan sada već star čovek na tavanu našao dnevnik svog sina, u kom je dečak opisivao najlepši dan u svom životu. Bio je to dan kada su njih dvojica prvi put otišli na pecanje. Pogledao je svoj dnevnik, i video da je tog istog dana on zapisao "Protraćio sam današnji dan. Nisam obavio nijedan poslovni poziv i nisam zaradio ništa."

                                                                             

Vreme je nešto što nam je svima dodeljeno u jednakoj meri. Svačiji dan traje 24h. Ni minut manje, ni minut više. Razlikujemo se po tome kako ga koristimo i raspoređujemo. Neki su vešti u tome a neki baš i nisu.
Postoje različiti načini pokazivanja ljubavi, i otac iz priče koji mnogo radi verovatno svoju ljubav za sina pokazuje tako- što želi da zaradi što više novca i omogući mu što je moguće bolje uslove za život.

Tekst je premešten ovde


7 коментара:

  1. Pretpostavljam da si, pošto se interesuješ za pozitivnu psihologiju, čitala Tal Ben-Shahar-a i Martin Seligman-a? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu ;)
      On je, inače, na Harvardu držao predmet Positive Psychology koji je bio najposećeniji predmet ikada u istoriji Harvarda.
      Koliko vidim, ovde ima nešto od tih predavanja ako te bude interesovalo, mada sigurno na share sajtovima ima da se skinu sva predavanja..
      http://www.youtube.com/user/hmsee/videos?query=tal+ben
      Pozdrav!

      Избриши
  2. Divan tekst, zaista ovaj tekst bi svako trebao da drzi negde u kuci okacen na vidno mesto i da svaki dan sebe podsecamo sta znaci kvalitetno provedeno vreme sa savojim bliznjima. U danasnje vreme otudjenost sa bliznjima je najgora svar koja moze da se desi ali nazalost toga je sve vise i vise. Zato mi se svidja Vas blog gde podsecate ljude na prave zivotne vrednosti.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Predivan i prosvetljujući tekst, hvala Jelena, širim dalje.

    ОдговориИзбриши

Ako vam se svideo ovaj tekst slobodno ga podelite sa prijateljima :)